Strijen aangesloten op LV WOZ. (Landelijke voorziening WOZ)

11 jul 2016

De Landelijke voorziening WOZ is een centraal loket waar de WOZ-gegevens van alle Nederlandse gemeenten kunnen worden ingezien. Dat is makkelijk voor de grote afnemers van WOZ-gegevens, zoals de Belastingdienst, CBS en samenwerkingsverbanden voor gemeentelijke belastingen. Bij de aansluiting op LV WOZ moet een gemeente slagen voor de aansluittoets van de Waarderingskamer. De gemeente Strijen heeft deze toets succesvol doorstaan en is daarmee aangesloten op LV WOZ.

Voordelen voor burgers
WOZ-waarden van woningen moeten per 1 oktober 2016 openbaar worden. Middels het Loket voor openbare WOZ-waarden kunnen WOZ-waarden van woningen in heel Nederland worden geraadpleegd. Het Loket wordt op 1 oktober 2016 opengesteld voor burgers. Hiermee krijgen burgers de mogelijkheid de WOZ-waarde van de eigen woning te vergelijken met die van woningen in de omgeving waardoor er beter inzicht ontstaat in de wijze waarop verschillen tussen de woningen ook door de gemeente zijn vertaald in verschillen in de WOZ-waarde.

Voordelen voor gemeenten
Voor gemeenten heeft de aansluiting op de LV WOZ de volgende voordelen:

  • Zodra een gemeente is aangesloten op de LV WOZ kunnen burgers met behulp van de WOZ-viewer WOZ gegevens inzien die vanaf 1 oktober openbaar moeten zijn.
  • Mutaties van WOZ-waarden worden wekelijks bijgewerkt in de WOZ-viewer.
  • Gemeenten zijn, na aansluiting op de LV WOZ af van de periodieke gegevensleveringen aan de huidige afnemers. Dit zijn de Belastingdienst (Voor Invullen Aangifte), De waterschappen (heffing van waterschapsbelasting) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (statistische rapportages en het bepalen van belastingcapaciteit).
  • De LV WOZ maakt (her)gebruik van de standaarden en voorzieningen die binnen het stelsel van basisregistraties ontwikkeld zijn.

Om goed te kunnen functioneren gebruikt deze website cookies. Melding sluiten