“WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!”

10 nov 2016

U heeft bovenstaande slogan vast wel eens ergens gelezen, bijvoorbeeld op internet of in een reclamefolder. Diverse bureaus en makelaars verlenen onder deze slogan ‘gratis’ rechtsbijstand. Niemand wil te veel belasting betalen. Dat is logisch. Daarom is ‘gratis’ bezwaar maken tegen de WOZ-waarde steeds meer in trek. Het klinkt mooi, maar hoe zit het nu precies?

Uiteindelijk betalen we allemaal mee aan deze bureaus!
‘Gratis’ is eigenlijk helemaal niet gratis. Er worden namelijk veel kosten gemaakt als deze bureaus voor u bezwaar maken en uiteindelijk betalen we daar allemaal aan mee. Deze bureaus en makelaars komen voor zaken waarbij het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde is gewijzigd, in aanmerking voor een door regelgeving vastgestelde kostenvergoeding.

In de praktijk komt het er op neer dat als in een bezwarenprocedure in 2016 de WOZ-waarde van een woning met € 10.000 wordt verlaagd, dit een vermindering van de aanslag oplevert van ongeveer € 12 (het exacte bedrag is afhankelijk van de tarieven die gelden voor de gemeente waar u woont). Het bureau of de makelaar krijgt vervolgens voor zijn werkzaamheden een bedrag op zijn rekening bijgeschreven dat kan oplopen tot € 734.

De kosten die SVHW moet uitbetalen, worden door de aan SVHW deelnemende gemeenten verrekend in hun tarieven. Uiteindelijk betaalt u met alle woningeigenaren binnen uw gemeente dus wel een prijs voor het bureau dat u inhuurt. En dat is jammer en onnodig, want bezwaar maken bij SVHW is altijd gratis. SVHW handelt alle bezwaarschriften op de zelfde manier af. Wij maken dus geen onderscheid tussen een bezwaarschrift dat u zelf indient of dat door een no-cure no-pay bedrijf wordt ingediend.

Wij helpen u graag (en gratis!)
SVHW voert de Wet WOZ uit voor de gemeenten Aalburg, Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht, Binnenmaas, Brielle, Cromstrijen, Goeree-Overflakkee, Hardinxveld-Giessendam, Hellevoetsluis, Korendijk, Krimpenerwaard, Lansingerland, Molenwaard, Nieuwkoop, Oud-Beijerland, Strijen, Werkendam, Woudrichem en Zederik. SVHW probeert de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen.

Bent u van mening dat SVHW een fout heeft gemaakt? Dan kunt u dit eenvoudig via een bezwaarschrift via Mijn SVHW aangeven. SVHW wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt!
Bij de waardering maakt SVHW gebruik van een waarderingsmodel waarmee alle woningen in bovengenoemde gemeenten worden getaxeerd. Als u aangeeft dat de gegevens met betrekking tot uw woning niet kloppen, zal de taxateur een en ander eventueel ter plaatse beoordelen en corrigeren. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde, passen we deze graag voor u aan.

Heeft u op uw aanslagbiljet van SVHW een WOZ-waarde van een onroerende zaak (bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand) die niet ligt in bovengenoemde gemeenten, dan maakt u bezwaar bij uw gemeente of de belastingorganisatie die namens uw gemeente de aanslag heeft gestuurd.

Heeft u vragen?
Lees meer over het indienen van een bezwaar of neem telefonisch contact op via (0186) 577 222 of (0800) 020 08 73.

Bezwaar maken?
Dat kan eenvoudig digitaal via ‘Mijn SVHW’. Log hiervoor in met uw DigiD.

Om goed te kunnen functioneren gebruikt deze website cookies. Melding sluiten