Mogelijk datalek persoonsgegevens

06 dec 2016

Op 30 november is SVHW geïnformeerd door een leverancier, die onder andere voor SVHW werkzaamheden uitvoert in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), dat van een medewerker van deze leverancier een laptop is gestolen. Mogelijk staan op deze laptop gegevens van inwoners en bedrijven van de gemeenten die aangesloten zijn bij SVHW (Aalburg, Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht, Binnenmaas, Brielle, Cromstrijen, Goeree-Overflakkee, Hardinxveld-Giessendam, Hellevoetsluis, Korendijk, Krimpenerwaard, Lansingerland, Molenwaard, Nieuwkoop, Oud-Beijerland, Strijen, Werkendam, Woudrichem en Zederik).

SVHW vindt het heel vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren en werkt in overleg met de betrokken leverancier en de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) aan een zorgvuldige afhandeling.

De betrokken leverancier heeft aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de IBD. Aanvullend onderzoek heeft helaas geen uitsluitsel gegeven welke informatie op de laptop stond. Er was geen back-up beschikbaar van de gestolen laptop.

Mogelijk datalek

SVHW kan niet uitsluiten dat onbevoegden de gegevens op de laptop kunnen raadplegen of dat de gegevens zijn vernietigd. Daarom heeft SVHW aangifte van een datalek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals bedoeld in de Wet bescherming Persoonsgegevens. Via onze website informeren wij inwoners en bedrijven van de deelnemende gemeenten.

 

Welke gegevens stonden mogelijk op de laptop?

Omdat de leverancier werkzaamheden voor SVHW uitvoerde in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) in de periode 2014 is het mogelijk dat de laptop de volgende gegevens bevat:

  • Burgerservicenummer
  • Achternaam en initialen
  • Adres
  • Geboortedatum
  • Ingeval van bedrijven: KVK en RSIN-nummer

 

Let op:

Het is niet zeker dat gegevens van SVHW op de laptop stonden. Verder zijn geen financiële gegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens ter beschikking gesteld aan de leverancier. Het is dus uitgesloten dat deze gegevens op de laptop stonden.


Wat is het risico?

Iemand die kwaad wil kan misbruik maken van de gegevens. Het risico hierop is klein, maar misbruik van persoonsgegevens valt niet uit te sluiten. SVHW adviseert inwoners die een vermoeden hebben van misbruik om dit te melden via (0186) 577 222.
Het is verstandig om alert te zijn op onregelmatigheden. Op de website https://www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude valt te lezen hoe misbruik van persoonsgegevens kan worden voorkomen.

 

SVHW onderneemt actie

SVHW onderzoekt met de leverancier hoe dit heeft kunnen gebeuren en heeft maatregelen getroffen die nodig zijn om herhaling te voorkomen. Ook zijn we alert op signalen van misbruik.

 

Meer informatie

Lees meer informatie over het mogelijke datalek.

 

Vragen?

Heeft u vragen, neemt u dan contact met ons op via (0186) 577 222.

Om goed te kunnen functioneren gebruikt deze website cookies. Melding sluiten