Toeristenbelasting

Toeristenbelasting is verschuldigd over overnachtingen van mensen die niet in de gemeente staan ingeschreven en die een vergoeding betalen voor de overnachting. De ondernemer die de overnachting mogelijk maakt betaalt de belasting. Hierbij valt te denken aan exploitanten van hotels, pensions, jachthavens en campings. De gemeente kan hiermee bijvoorbeeld de extra kosten voor voorzieningen dekken, die zij maakt omdat er in de gemeente veel toeristen verblijven. In januari ontvangt u de aangifte over het afgelopen jaar. Mocht u dit aangiftebiljet niet hebben ontvangen kunt u via ons contactformulier een aangiftebiljet opvragen.

Tarieven

De hoogte van de aanslag is afhankelijk van het aantal overnachtingen. De tarieven verschillen per gemeente en niet alle gemeenten heffen toeristenbelasting. Hier vindt u de huidige tarieven per gemeente.

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel toeristenbelasting moet ik betalen?

  De kosten voor de toeristenbelasting verschillen per gemeente. De gemeente berekent de toeristenbelasting per persoon/per overnachting, de watertoeristenbelasting per persoon/per etmaal.

  Uw aanslag wordt gebaseerd op het door u ingevulde aangiftebiljet. Bij uw aangifte voor de toeristenbelasting kan de gemeente u vragen de gegevens uit het nachtregister aan te leveren.

 • Wanneer is iemand vrijgesteld van de toeristenbelasting?

  Personen die als ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP) van de betreffende gemeente zijn opgenomen hoeven geen toeristenbelasting te betalen.

 • Welke vormen van toeristenbelasting zijn er?

  Er zijn meerdere vormen van toeristenbelasting zoals o.a.

  1. Een toeristenbelasting voor het tegen vergoeding overnachten in hotels, pensions, recreatiewoningen, tenten en caravans op een camping.
  2. Een watertoeristenbelasting voor het verblijf tegen vergoeding op vaartuigen in het gemeentelijk watergebied.
 • Wie moet er toeristenbelasting betalen?

  Toeristenbelasting is verschuldigd over zakelijke of privé overnachtingen van mensen van buiten de gemeente die hiervoor een vergoeding betalen. Dit betekent dat ook toeristenbelasting mag worden geheven voor het verblijf van arbeidsmigranten of voor zakelijke overnachtingen. Degene die overnacht, betaalt de belasting aan de ondernemer die de overnachtingsmogelijkheid biedt. Deze ondernemer draagt de belasting daarna af aan de gemeente. Hiervoor wordt na afloop van het jaar een aangiftebiljet aan de ondernemer verzonden.

  Als u de mogelijkheid biedt tot verblijf tegen vergoeding en u geen aangiftebiljet heeft ontvangen, bent u verplicht hierom te verzoeken bij het SVHW.

  Ook als u uw woning via Airbnb of een soortgelijke organisatie verhuurt, moet u zich aanmelden bij het SVHW als belastingplichtige voor toeristenbelasting.

 • Is er een minimumleeftijd van toepassing op de toeristenbelasting?

  Nee, er is geen minimumleeftijd van toepassing op de toeristenbelasting. Voor iedere persoon die niet staat ingeschreven in de gemeente, hoe jong ook, is toeristenbelasting verschuldigd.

 • Zijn alleen overnachtingen met een toeristisch karakter belast?

  Nee. Ook overnachtingen door bijvoorbeeld (buitenlandse) werknemers vallen ook onder de toeristenbelasting.

Om goed te kunnen functioneren gebruikt deze website cookies. Melding sluiten