Wat is eHerkenning?

27 nov 2017

U kunt eHerkenning zien als een soort DigiD voor bedrijven. Zoals burgers met DigiD kunnen inloggen bij de overheid, zo kunnen ondernemers en beroepsgroepen dat met eHerkenning.

eHerkenning is een gestandaardiseerd inlogsysteem, waarmee ondernemers met één sleutel kunnen inloggen bij diverse overheden, instellingen of andere organisaties. Ondernemers hoeven dus niet bij elke dienst een aparte inlogprocedure te hebben of inlogmiddel te onthouden.

In essentie regelt eHerkenning de digitale herkenning (authenticatie) en controleert het de digitale bevoegdheid (autorisatie) van personen die online een dienst willen afnemen. Zo krijgen zij toegang tot de dienst. In principe is eHerkenning eigenlijk gewoon een toegangspoort waar wordt gecontroleerd of de persoon daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is. Maar ook of hij mag doen wat hij wil doen.

Als gebruiker kunt u veilig en eenvoudig inloggen bij organisaties die zijn aangesloten op eHerkenning. U heeft dan een eHerkenningsmiddel nodig, uw inlogmiddel. Een kenmerkend verschil tussen eHerkenning en DigiD is dat DigiD wordt ‘uitgegeven’ door de overheid. eHerkenningsmiddelen worden uitgegeven door commerciële bedrijven, onder toezicht van de overheid. U vraagt uw eHerkenningsmiddel dan ook aan bij een van de 6 erkende leveranciers.

Als organisatie kunt u aansluiten op eHerkenning om uw dienst(en) online toegankelijk te maken. U gebruikt eHerkenning dan als authenticatiesysteem of inlogvoorziening, waarmee u het mogelijk maakt voor gebruikers om veilig op uw webdiensten in te loggen. U wordt aangesloten door een van de 6 eHerkenningsmakelaars.

Om goed te kunnen functioneren gebruikt deze website cookies. Melding sluiten