Veelgestelde vragen over aangifte

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel toeristenbelasting moet ik betalen?

  De kosten voor de toeristenbelasting verschillen per gemeente. De gemeente berekent de toeristenbelasting per persoon/per overnachting, de watertoeristenbelasting per persoon/per etmaal.

  Uw aanslag wordt gebaseerd op het door u ingevulde aangiftebiljet. Bij uw aangifte voor de toeristenbelasting kan de gemeente u vragen de gegevens uit het nachtregister aan te leveren.

 • Wanneer is iemand vrijgesteld van de toeristenbelasting?

  Personen die als ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP) van de betreffende gemeente zijn opgenomen hoeven geen toeristenbelasting te betalen.

 • Welke vormen van toeristenbelasting zijn er?

  Er zijn meerdere vormen van toeristenbelasting zoals o.a.

  1. Een toeristenbelasting voor het tegen vergoeding overnachten in hotels, pensions, recreatiewoningen, tenten en caravans op een camping.
  2. Een watertoeristenbelasting voor het verblijf tegen vergoeding op vaartuigen in het gemeentelijk watergebied.
 • Wie moet er toeristenbelasting betalen?

  Toeristenbelasting is verschuldigd over zakelijke of privé overnachtingen van mensen van buiten de gemeente die hiervoor een vergoeding betalen. Dit betekent dat ook toeristenbelasting mag worden geheven voor het verblijf van arbeidsmigranten of voor zakelijke overnachtingen. Degene die overnacht, betaalt de belasting aan de ondernemer die de overnachtingsmogelijkheid biedt. Deze ondernemer draagt de belasting daarna af aan de gemeente. Hiervoor wordt na afloop van het jaar een aangiftebiljet aan de ondernemer verzonden.

  Als u de mogelijkheid biedt tot verblijf tegen vergoeding en u geen aangiftebiljet heeft ontvangen, bent u verplicht hierom te verzoeken bij het SVHW.

  Ook als u uw woning via Airbnb of een soortgelijke organisatie verhuurt, moet u zich aanmelden bij het SVHW als belastingplichtige voor toeristenbelasting.

 • Kan ik uitstel krijgen voor het indienen van de aangifte?

  Ja, dat is mogelijk. U kunt schriftelijk of via het contactformulier uitstel vragen. Vermeld hierbij de termijn en de reden van het verzoek tot uitstel.

 • Ik ben geen gebruiker meer, maar moet wel aangifte doen. Klopt dit?

  De aangifte heeft altijd betrekking op een voorgaand jaar. Was uw bedrijf in dat jaar niet meer gevestigd op het adres, geeft u dit dan schriftelijk of via het contactformulier aan. Vermeld hierop ook uw nieuwe adres. U hoeft dan geen digitale aangifte te doen.

  Was uw bedrijf een gedeelte van het jaar op het adres gevestigd, dan moet u wel digitaal aangifte doen.

 • Ik moet mijn watergebruik opgeven, maar ik heb geen watermeter.

  Als u vanuit uw bedrijf afvalwater loost, dat sterk overeenkomt met huishoudelijke afvalwater, kunt u 11 m3 water per persoon (full-timer) per jaar aanhouden. Huishoudelijk afvalwater wordt onder andere geloosd vanuit winkels en kantoren.

Om goed te kunnen functioneren gebruikt deze website cookies. Melding sluiten