WOZ voor huurders

Per 1 oktober 2015 is het Woningwaarderingsstelsel gewijzigd. De maximale huurprijs van een sociale huurwoning wordt mede vastgesteld op basis van de WOZ-waarde. Huurders die de maximale huurprijs van een sociale huurwoning betalen hebben eventueel belang bij de hoogte van de WOZ-waarde.

Alleen voor sociale huurwoningen

De maximale huurprijs voor een sociale huurwoning wordt bepaald via een puntensysteem. De WOZ-waarde is een van de vele factoren waarmee het aantal punten vastgesteld wordt. Bij geliberaliseerde huurwoningen (vrije sectorwoningen) is het puntensysteem niet van toepassing. Bij deze woningen bestaat er voor de huurder dus geen belang bij de WOZ-waarde. Het opvragen van de WOZ-waarde of het indienen van een bezwaar hiertegen is dan ook niet mogelijk. Dit geldt tevens bij een niet-zelfstandige woning (bijvoorbeeld een kamer).

Veelgestelde vragen

 • Ik ben huurder van een sociale huurwoning. Wat is mijn WOZ-waarde?

  Bent u huurder van een woning, dan kunt u bij SVHW de WOZ-waarde opvragen via het contactformulier.

 • Heeft bezwaar maken tegen de WOZ-waarde als huurder zin?

  Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is alleen van toepassing voor woningen die vallen onder sociale woningbouw (maximale huurprijs: € 710,68 per maand). De WOZ-waarde is een van de vele factoren die invloed heeft op de maximale huurprijs. Op de website van de Woonbond kunt u nakijken of een wijziging van de WOZ-waarde gevolgen heeft voor de hoogte van uw huur.

  Op de website van de Huurcommissie kunt u de maximale huurprijs van uw woning berekenen. Zo ziet u wat een eventuele verlaging van de WOZ-waarde betekent voor de maximale huurprijs.

 • Hoe kan ik als huurder bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

  Na ontvangst van uw officiële WOZ-beschikking, kunt u bezwaar maken. Het snelst gaat dit digitaal via ‘Mijn SVHW’ (kies “De WOZ-waarde is te hoog”). Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, dan kunt u dit eenvoudig aanvragen op https://www.digid.nl/.

   

  U heeft twee bewijsstukken nodig die u meestuurt:

  1. het originele huurcontract
  2. een bewijs van maximale huur (op te vragen bij uw verhuurder/woningbouwvereniging)

   

  Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na de WOZ-beschikking zijn ingediend bij SVHW.
  Heeft u bezwaar tegen de huurprijs? Dan dient u bezwaar in bij uw verhuurder/woningbouwvereniging.

 • Ik heb een WOZ beschikking ontvangen maar heb geen sociale huurwoning. Wat kan ik met deze WOZ beschikking?

  Wanneer u in een geliberaliseerde huurwoning woont (gèèn sociale woningbouw), dan is de WOZ waarde niet van invloed op uw huurprijs. SVHW kan geen onderscheid maken in sociale- of geliberaliseerde huurwoning. Daarom heeft SVHW een WOZ beschikking naar alle huurders van de deelnemende gemeenten gestuurd.

 • Wat is de invloed van de WOZ-waarde op mijn huurprijs?

  Doe de huurprijscheck bij huurcommissie.nl.

 • Welke huurders kunnen bezwaar maken bij SVHW tegen de WOZ-waarde?

  U kunt bezwaar maken wanneer u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent huurder van een zelfstandige*, sociale** huurwoning
  • U maakt bezwaar na 1 oktober 2015
  • U huurt een woning in een deelnemende gemeente van SVHW

  (*) Een zelfstandige woning heeft een eigen keuken, wasgelegenheid en toilet.

  (**) Huurders met een geliberaliseerd huurcontract kunnen geen bezwaar maken. Op de website van de Woonbond kunt u nagaan of u een geliberaliseerd huurcontract heeft.

 • Hoe weet ik of ik een sociale – of geliberaliseerde huurwoning heb?

  De WOZ-waarde heeft alleen invloed op de huurprijs van sociale woningbouw.

  Een huurcontract is geliberaliseerd als:

  • De huur bij het afsluiten van het huurcontract hoger lag dan de liberalisatiegrens van dat moment. De liberalisatiegrens kan per periode verschillen, informatie hierover kunt u terugvinden op de website van de Woonbond.
  • De woning een zelfstandige woning is. Bij onzelfstandige woningen zoals kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen is nooit sprake van huurliberalisatie.
  • De huur van de woning is opgesplitst in kale huur en servicekosten. Bij een all-in huur is het namelijk onduidelijk of de kale huur boven de liberalisatiegrens ligt.

Om goed te kunnen functioneren gebruikt deze website cookies. Melding sluiten