Ga direct naar content
Maandag 26 en dinsdag 27 april (Koningsdag) is SVHW gesloten.
Meer informatie
Zoeken
Zoekscherm sluiten

Zoeken op SVHW.nl

Forensenbelasting

Personen die niet staan ingeschreven in de gemeente en meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woonruimte tot hun beschikking hebben, betalen forensenbelasting. Het tarief kan een vast bedrag zijn, maar ook een percentage van de WOZ-waarde.

SVHW heft en int de forensenbelasting voor de gemeenten Brielle, Goeree-Overflakkee en Nieuwkoop.

Veelgestelde vragen

Kan de notaris de forensenbelasting bij verkoop verrekenen met de nieuwe eigenaar?

Dit is niet mogelijk omdat het een gebruikersbelasting betreft. De notaris mag alleen opgelegde eigenarenbelastingen verrekenen met de nieuwe eigenaar.

Heb ik recht op vermindering van de aanslag forensenbelasting bij verkoop van de woonruimte?

De forensenbelasting is een vast bedrag voor iedereen die meer dan 90 dagen per belastingjaar een woonruimte ter beschikking heeft gehad.

Verkoopt u de woonruimte in de loop van het belastingjaar, maar stond deze het betreffende belastingjaar meer dan 90 dagen tot uw beschikking? Dan bent u het volledige aanslagbedrag verschuldigd.

Wat moet ik doen als de woonruimte niet meer voor eigen gebruik beschikbaar is?

Is de woonruimte niet langer voor eigen gebruik beschikbaar of is de periode van beschikbaar zijn in het betreffende belastingjaar minder dan 90 dagen? Dan dient u bezwaar in tegen de opgelegde forensenbelasting. Ga hiervoor naar ‘Mijn SVHW’.

Ik gebruik de woonruimte minder dan 90 dagen per jaar. Moet ik dan toch forensenbelasting betalen?

Hoeveel dagen u de woonruimte precies gebruikt, maakt voor de forensenbelasting niet uit. Het gaat om het aantal dagen per belastingjaar dat de woonruimte beschikbaar is voor eigen gebruik.

Wie betaalt forensenbelasting?

U betaalt forensenbelasting wanneer u meer dan negentig dagen per jaar een gemeubileerde woning tot uw beschikking heeft en niet staat ingeschreven in dezelfde gemeente.