Klachten
Bent u niet tevreden over de dienstverlening van een medewerker of afdeling van SVHW? Bespreek dit dan eerst met de betreffende persoon of afdeling. Vaak lost een telefoontje of persoonlijk gesprek de klacht al op.
Lukt dat niet? Dan kunt u een formele klacht indienen. Dit kan schriftelijk of via het contactformulier op onze website.
Een klacht mag niet gaan over zaken waarvoor de wet de mogelijkheid biedt tot bezwaar en/of beroep. SVHW behandelt de klacht volgens de wettelijke bepalingen en de klachtenregeling.
Na ontvangst van uw klacht neemt de klachtencoördinator van SVHW indien nodig contact met u op en eventueel met de betreffende medewerker. U ontvangt een schriftelijke reactie op uw klacht.
Klacht indienen
Richt uw klacht aan:
SVHW
t.a.v. klachtencoördinator
Postbus 7059
3286 ZH Klaaswaal
of gebruik ons contactformulier
In uw klacht staat
- Over welke afdeling of persoon u een klacht heeft;
- Waarom u een klacht indient, wat er precies is gebeurd en wanneer;
- Uw subjectnummer, naam, adres en telefoonnummer.
Niet eens met de afhandeling van uw klacht?
Dan kunt u zich wenden tot de Nationale Ombudsman. De Nationale Ombudsman velt een eindoordeel waartegen u niet in beroep kunt gaan. Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Ombudsman.
Heeft u geen klacht, maar een vraag, melding of verzoek? Maak dan gebruik van het contactformulier en ga naar ‘Ik heb een andere vraag’.
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Wanneer kan ik geen klacht indienen?
- Als u al eerder een klacht heeft ingediend over hetzelfde gedrag.
- Als het voorval langer dan een jaar geleden heeft plaatsgevonden.
- Als u het niet eens bent met een besluit van SVHW en u heeft de mogelijkheid hiertegen bezwaar te maken of in beroep te gaan.
- Bijvoorbeeld: een afwijzing op een kwijtscheldingsverzoek of bezwaarschrift of als u het niet eens bent met de kosten van een aanmaning of dwangbevel. Op deze besluiten kunt u bezwaar of beroep aantekenen.
- Als de klacht behoort tot het algemeen beleid van SVHW.
- Bijvoorbeeld: op wiens naam de aanslag staat.
- Als de klacht een algemeen verbindend voorschrift betreft zoals een belastingverordening.
- Bijvoorbeeld: over de hoogte van het tarief
Wat is een klacht?
Als u vindt dat een medewerker van SVHW u niet behoorlijk behandelt, kunt u een klacht indienen.
Een klacht indienen is bijvoorbeeld mogelijk als u vindt dat er niet serieus naar u geluisterd wordt, u onheus wordt bejegend of dat u aan het lijntje gehouden wordt. Ook als u verkeerd of helemaal niet geïnformeerd bent, kan dit reden zijn om een klacht in te dienen.
U kunt geen klacht indienen over uw aanslag, de inhoud van een bepaald besluit, de belastingtarieven of het niet toewijzen van bijvoorbeeld kwijtschelding of een bezwaarschrift op een aanslag. Daarvoor heeft SVHW een bezwaar- en beroepsprocedure.